Deze mosselsoep is echt heerlijk. Het kost misschien even tijd om te maken maar dan heb je ook wel een heerlijke soep om te serveren. Je kunt ter decoratie nog wat mosselen in de schelp in een mooi bord van deze mosselsoep serveren. Ik gebruik een kaasdoek of passeerdoek om de soep te seven omdat er soms bij het koken nog wat zand uit de schelpen komt (ook als je deze goed gewassen hebt). Heb je geen passeerdoek dan kan een oude maar schone theedoek ook gebruikt worden. Onderstaand recept is voor ongeveer 4 personen.
Mosselsoep recept
- 1 kg mosselen goed gewassen en schoongemaakt
- 1 ui gesnipperd
- 15 gram roomboter + 40 gram roomboter
- 20 gram bloem
- 1 teentje knoflook
- 1 stengel bleekselderij in stukjes
- 1 laurierblad
- 1 dl witte wijn
- 5 eetlepels water
- ½ prei fijngesneden (witte gedeelte)
- 1 theelepel saffraandraadjes (optioneel, zonder kan ook)
- 750 ml visbouillon
- 1 dl kookroom
- ½ bosui in ringetjes gesneden
- ½ bos verse peterselie gewassen en grof gesneden
- Peper en Zout
Mosselsoep maken
- Zet een grote pan op het vuur met 15 gram boter
- Voeg nu de ui, knoflook, prei en de bleekselderij toe en bak alles op zacht vuur zodat de groenten niet kleuren
- Blus af met de 4 eetlepels water en de witte wijn
- Voeg dan de peterselie en het laurierblad toe samen met de goed gewassen en schoongemaakte mosselen
- Doe de deksel op de pan en breng de mosselen aan de kook
- Laat de mosselen 5-7 minuten koken tot alle mosselen open zijn (schud af en toe de pan om)
- Doe nu een zeef of vergiet op een andere pan met de passeerdoek of natgemaakte schone oude theedoek erin en giet hier de mosselen in af
- Vang het vocht van de mosselen op dit heb je straks nodig
- Hou een stuk of 20 mooie mosselen in de schelp apart en haal de rest van de mosselen uit de schelp en zet ook apart. Mosselen die dicht gebleven zijn weggooien
- Zet nu een pan op het vuur met de 40 gram boter en laat dit smelten
- Voeg de fijngesneden prei toe en bak dit glazig
- Voeg dan de bloem toe en roer dit met een houten spatel oid goed door elkaar
- Hou het geheel een beetje in beweging terwijl de pan op het vuur staat, zorg dat het niet gaat kleuren
- De bloem moet enkele minuutjes *garen*
- Voeg dan het mosselvocht en de visbouillon toe (en eventueel de saffraandraadjes) en roer goed door elkaar en breng het geheel al roerende met een garde aan de kook en laat het geheel ongeveer 20 minuutjes koken
- Giet alles dan door een zeef en vang het vocht op in een pan
- Voeg nu de kookroom toe en breng weer aan de kook
- Doe nu de mosselen (zonder schelp) erbij en laat 2 minuten zachtjes koken
- Breng de soep indien nodig verder op smaak met zout en peper
- Doe nu in elk bord 5 mosselen met schelp en schep hier de soep op en bestrooi met de fijngesneden bosui
Ingrediënten
- 1 kg mosselen goed gewassen en schoongemaakt
- 1 ui gesnipperd
- 15 gram roomboter + 40 gram roomboter
- 20 gram bloem
- 1 teentje knoflook
- 1 stengel bleekselderij in stukjes
- 1 laurierblad
- 1 dl witte wijn
- 5 eetlepels water
- ½ prei fijngesneden witte gedeelte
- 1 theelepel saffraandraadjes optioneel, zonder kan ook
- 750 ml visbouillon
- 1 dl kookroom
- ½ bosui in ringetjes gesneden
- ½ bos verse peterselie gewassen en grof gesneden
- Peper en Zout
Bereiding
- Zet een grote pan op het vuur met 15 gram boter
- Voeg nu de ui, knoflook, prei en de bleekselderij toe en bak alles op zacht vuur zodat de groenten niet kleuren
- Blus af met de 4 eetlepels water en de witte wijn
- Voeg dan de peterselie en het laurierblad toe samen met de goed gewassen en schoongemaakte mosselen
- Doe de deksel op de pan en breng de mosselen aan de kook
- Laat de mosselen 5-7 minuten koken tot alle mosselen open zijn (schud af en toe de pan om)
- Doe nu een zeef of vergiet op een andere pan met de passeerdoek of natgemaakte schone oude theedoek erin en giet hier de mosselen in af
- Vang het vocht van de mosselen op dit heb je straks nodig
- Hou een stuk of 20 mooie mosselen in de schelp apart en haal de rest van de mosselen uit de schelp en zet ook apart. Mosselen die dicht gebleven zijn weggooien
- Zet nu een pan op het vuur met de 40 gram boter en laat dit smelten
- Voeg de fijngesneden prei toe en bak dit glazig
- Voeg dan de bloem toe en roer dit met een houten spatel oid goed door elkaar
- Hou het geheel een beetje in beweging terwijl de pan op het vuur staat, zorg dat het niet gaat kleuren
- De bloem moet enkele minuutjes *garen*
- Voeg dan het mosselvocht en de visbouillon toe (en eventueel de saffraandraadjes) en roer goed door elkaar en breng het geheel al roerende met een garde aan de kook en laat het geheel ongeveer 20 minuutjes koken
- Giet alles dan door een zeef en vang het vocht op in een pan
- Voeg nu de kookroom toe en breng weer aan de kook
- Doe nu de mosselen (zonder schelp) erbij en laat 2 minuten zachtjes koken
- Breng de soep indien nodig verder op smaak met zout en peper
- Doe nu in elk bord 5 mosselen met schelp en schep hier de soep op en bestrooi met de fijngesneden bosui