Zet een grote pan op het vuur met 15 gram boter
Voeg nu de ui, knoflook, prei en de bleekselderij toe en bak alles op zacht vuur zodat de groenten niet kleuren
Blus af met de 4 eetlepels water en de witte wijn
Voeg dan de peterselie en het laurierblad toe samen met de goed gewassen en schoongemaakte mosselen
Doe de deksel op de pan en breng de mosselen aan de kook
Laat de mosselen 5-7 minuten koken tot alle mosselen open zijn (schud af en toe de pan om)
Doe nu een zeef of vergiet op een andere pan met de passeerdoek of natgemaakte schone oude theedoek erin en giet hier de mosselen in af
Vang het vocht van de mosselen op dit heb je straks nodig
Hou een stuk of 20 mooie mosselen in de schelp apart en haal de rest van de mosselen uit de schelp en zet ook apart. Mosselen die dicht gebleven zijn weggooien
Zet nu een pan op het vuur met de 40 gram boter en laat dit smelten
Voeg de fijngesneden prei toe en bak dit glazig
Voeg dan de bloem toe en roer dit met een houten spatel oid goed door elkaar
Hou het geheel een beetje in beweging terwijl de pan op het vuur staat, zorg dat het niet gaat kleuren
De bloem moet enkele minuutjes *garen*
Voeg dan het mosselvocht en de visbouillon toe (en eventueel de saffraandraadjes) en roer goed door elkaar en breng het geheel al roerende met een garde aan de kook en laat het geheel ongeveer 20 minuutjes koken
Giet alles dan door een zeef en vang het vocht op in een pan
Voeg nu de kookroom toe en breng weer aan de kook
Doe nu de mosselen (zonder schelp) erbij en laat 2 minuten zachtjes koken
Breng de soep indien nodig verder op smaak met zout en peper
Doe nu in elk bord 5 mosselen met schelp en schep hier de soep op en bestrooi met de fijngesneden bosui